25.5.2020

Kelluntarengas ja kaikuluotain - Keeper ISO + Garmin Striker 9SV

Ostin 2020 keväällä käytettynä Garmin Striker Plus 9SV kaikuluotaimen. Mukana kaupassa tuli itse kaiun näyttö, piuhat ja anturi. Olin päättänyt ostaa lisäksi Minnkotan 42" kaikuluotain venetelineen, jonka avulla saisin kaiun myös soutuveneeseen tai Pelican Intruderiin. Pohdin pian oston jälkeen kaiun käyttöä nykyisessä Keeper ISO kelluntarenkaassani. Tässä raportti toteutuksestani.



Akkukotelo kaikuluotaimelle

Ensimmäiseksi kaikuluotaimelle piti hankkia virtaa. Pyysin kaveriltani Jannelta apua, hänellä oli paljon kokemuksia veneen sähköjen ja kannettavan pilkkikaiun osalta. Hän ehdotti että ostaisin lyijyhyytelöakun, joka laitettaisiin vedenkestävään koteloon. Siitä saisin virrat Garminille ja kotelo liikkuisi helposti mukana.

Osat:
  • Planon vesitiivis laatikko 1312, 29,53cm*13,02cm*18,10cm
  • Fulbat 12ah lyijyhyytelöakku
  • CTEK Laturijohto 12V
  • GM-laattasulakerasia roiskevesisuojattu + 3ah sulake
  • Akkuun sopivat laattaliittimet (abiko)
  • IP68 holkkitiiviste läpivientiin
  • Foamia tiivistykseen
Lähtötilanne. Garminin virtapiuhat ja mukana tullut sulake olivat heppoisia. Piuhat katkaistiin, vanha sulake poistettiin ja liittimet korvattiin lattaliittimille, jotka saa suoraan akkuun kiinni.

Planon vedenkestävä laatikko 1312, johon porataan reikää holkkitiivisteelle.


Holkkitiiviste paikallaan.

Piuhojen toiseen päähän liiteettiin CTEKin laturijohdosta napsaistu naarasliitin. Itse Garminin virtajohtoon liitettiin urosliitin. Virran saa akusta Garminin näyttöön samasta johdosta, mistä myös akkua ladataan (itsellä laturina CTEK Ylläpitolaturi MXS 5.0) 

Akku mahtui juuri ja juuri koteloon, lisäksi laitettiin foamia tiivistykseen. Kuvassa myös punainen sulakerasia. Akkuun johdot liitetty lattana ja niitä jatkettu abiko-liittimien avulla.

Samalla askarreltiin Garminin näytön virtapiuhaan CTEK urosliitäntä. Teippauksen olisi voinut tehdä siistimmin, mutta ainakin se kestää roiskevettä nyt.


Anturi veneeseen ja kelluntarenkaaseen

Koska halusin siirtää kaikuluotainta helposti kelluntarenkaan, soutuveneen ja Pelican Intruderin väliä minun piti ratkaista anturin telineen muutos MinnKotasta kelluntarenkaan telineeseen. Alunperin kehitin action-kameroista tutuista flex clampeista (puristekoura) telineen Garminin anturille mutta kyseinen teline ei kestänyt käyttöäni. Tämän jälkeen tilasin verkosta alumiinisia action-kameraan yhteensopivia lisävarsia, jotka kiinnitin anturitelineeseen leikkuulaudan palalla, kameran lisäpalikoilla ja yhdellä puristimella. Itse puristimen kiinnitän kelluntarenkaan etupuomiin. Ostin myös ylimääräisen anturijalan Garminilta, jotta voin siirtää yhden pultin avaamalla itse anturin jalasta toiseen, esimerkiksi kelluntarenkaan telineen ja MinnKotan telineen välillä.

Osat:
  • Garmin ylimääräinen Peräpeilikiinnitys 010-12846-02
  • 3x Alumiininen action-kamera yhteensopiva jatkovarsi (ebaysta hakusanoilla Aluminium Extension Arm Metal Pole GoPro)
  • Action-kameran flex koura (ebaysta hakusanoilla gopro flex jaws)
  • Leikkuulaudan pala (paksua muovia)
  • Action-kameran liitososia
  • Pultteja ja muttereja
Oikealta vasemmalla: Kameran puristin, jonka jatkona on alumiinisia jatkovarsia. Viimeinen varsi on kiinni leikkuulaudan palassa (sininen), johon olen porannut kiinni Garminin anturin kiinnikkeen.

Lähempi kuva leikkuulaudasta ja anturi kiinnityksestä.

Anturi on tässä kuvassa aika syvällä mutta löysäämällä pultteja alumiinijatkojen liitännöistä voi anturin asentoa helposti muuttaa sopivaksi. Anturin suunta on myös aika helppo vaihtaa tarvittaessa kääntämällä kameran puriste toisinpäin.


Näyttö

Näytön sijoitus renkaassa on kriittinen. Näyttö ei saa olla tiellä mutta pitää olla helposti katsottavissa kalastuksen lomassa. Päädyin itse poraamaan akkulaatikkoon kiinni Scottyn telineen, joka on yhteensopiva RAM c-sarjan kanssa. Tämä ei kuitenkaan riittänyt vaan ostin vielä lisäksi RAMin jatkovarren ja jatkopallon, jotta sain näyttöä säädettyä paremmin kelluntarenkaassa eteeni. Nyt pystyn vesillä helposti säätämään näytön pois edestä tai paremmin eteeni eri kulmiin.

Osat:
  • Scotty kaikuluotainteline 5-163
  • RAM mounts C-koon varsi RAM-201U-D
  • RAM Kiinnike C jatkopala
KUVA PALLOSTA JA JATKOVARRESTA

Garminin näyttö kiinnitettynä akkukoteloon RAM c-varrella ja Scottyn telineen mukana tulleella palalla. Toimii hyvin Kelluntarenkaan taskusta mutta en pitäisi sitä näin esimerkiksi moottoriveneessä.

Kelluntarenkaassa näyttö käännetään sivuun rantautuessa ja kyytiin noustessa. Varsien kiristyksien säätö on helppoa ilman työkalua. Akkukotelo mahtuu juuri ja juuri renkaantaskuun, vedän vielä taskun vetoketjun hihan vakauttamaan pakettia.


Lopputulos

Lopputulos on ihan toimiva. Pidän kaikuluotaimen anturia Keeper ISO renkaalla vasemman bonttoonin vasemmalla puolella ja itse näyttöä+akkua oikean bonttoonin päällä. Tämä valitettavasti karsii oikean bonttoonin säilytystilan pois mutta akkukotelo ja johdot mahtuvat sinne aika hyvin. Itse anturin johto kiertää Keeper ISOn selkänojan takaa veteen.

Anturiteline heiluu kyllä aika paljon mutta sen tippuminen renkaasta ei minua pelota. Kovassa aallokossa luotailu aiheuttaa kaikukuvaan aaltoilua ja pohja ei pysy tasaisena. Samaa ongelmaa olen tosin todistanut myös Deeper kaikuluotaimen kanssa kelluntarenkaasta. Anturin sijoittaminen renkaassa on pahin ongelma. Itse tykkään vertikaalijigauksesta, joten anturin on hyvä olla lähellä vertikaalivavan kärkeä. Käytän renkaassa hyvin lyhyitä vapoja, joten tämä ei ole ongelma mutta vaikeudet tulevat anturin sijoittamisessa renkaan vasempaan kulmaan kun halutaan sivuluodata. Räpylät osuvat SideVu-sivuluotauksessa anturin tielle aiheuttaen kuvaan häiriötä. Ongelman voi kiertää polkemalla räpylöillä lähellä pintaa tai tulevaisuudessa siirtämällä anturin kiinnityspistettä. Koitan ehkä jälkimmäistä.

Tämä oli minun DIY-ratkaisu 9" kaikuluotaimeen renkaassa. Anturin kiinnittämiseen saattaa tulla jatkossa parannuksia, voin päivittää ne tänne jos tulee.


Post Scriptum - Parannuksia ja mietteitä syksyllä 2020

Olen kauden 2020 käyttänyt Garminia renkaasta ja olen nyt vaihtanut DIY-anturitelineen tähän RAMin telineeseen: https://www.rammount.com/part/RAM-B-316-18-TRA1-NB. Tuon saa kiinni renkaaseen RAM b-kuulalla ja vaikka puristamalla sen etupuomiin https://www.rammount.com/part/RAP-B-400U. Parempi kuitenkin on jos b-kuulan saa kiinteämmin kiinni renkaaseen. Ramin anturiteline on sopivan jäykkä, se pysyy paikallaan mutta sitä voi voimalla muotoilla haluamaansa kulmaan. Renkaan keinuminen veden päällä tietysti muuttaa anturin luotaamaan kulmaa mutta lopputulos on silti parempi kuin aikaisempi DIY-viritykseni. Vielä pitäisi siirtää anturia pois puomista, jotta renkaaseen nousu ja siitä poistuminen ei vaatisi anturin ylimääräistä liikuttelua.

Kokeilin myös Garminia kaverin Savage Gearin High Riderissa (170 malli). Kelluntarenkaana High Rider oli omaa luokkaa ja sen vakaus teki luotailusta miellyttävämpää. Mitään pysyviä RAM-kuulia en High Rideriin laittanut mutta kyseisen renkaan etupuomi ja sivulla olevat airot antoivat paljon hyviä vaihtoehtoja kiinnittää anturia tai näyttöä eri pisteisiin. Myös jykevämmän bonttoonit olivat erittäin hyvät. Jos ja kun High Rider jossain vaiheessa itselle tulee niin teen päivitetyn postauksen Kaikuluotain + Kelluntarengas combosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti