3.2.2020

Helmikuista kuhaa Porvoonjoesta

Kävin helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina katukalassa Porvoossa. Olin jo somesta bongannut parikin julkaisua Porvoonjoen kuhankalastuksesta ja innostunut kokeilemaan katujigausta itsekin. Porvoon keskustassa sijaitseva Porvoonjoen kalastusalue vaatii erityiskalastusluvan. Porvoon omilla sivuilla on enemmän tietoa https://www.porvoo.fi/erityiskalastuslupa mutta 2020 helmikuussa lupa maksoi 10€/päivä, saaliskiintiö oli 3 kuhaa ja alamitta 42cm. Erityiskalastusluvan lisäksi pitää olla tietysti kalastuksenhoitomaksu hoidettuna. Oli muuten ilahduttavaa törmätä joen varressa kalastusvalvojaan, joka luvat tarkasti.


Leo
Sovin jigireissun yhdessä kaverini Leon ja Jannen kanssa. Kovin aikaisin emme jaksaneet Porvooseen mennä vaan sunnuntai oli tarkoitus ottaa rennosti, tutustuen Porvoonjoen jigaamiseen ensi kertaa. Saavuimme Jokikadun parkkipaikoille klo 11 aikaan Leon kanssa. Janne oli jo paikan päällä heittelemässä jigiä. Leudon talven vuoksi Porvoonjoki ei ollut jäässä ja katujigaajia oli joen varressa useita meidän ryhmän lisäksi. Heti rannassa selvisi että kuhia joessa oli, sivusilmällä näin välillä muiden kalastajien haavien pyörähtävän vedessä. Olin varustautunut reissuun keskikokoisilla kuhajigeillä, kahdella tonnisella avokelasetillä ja Deeper-kaikuluotaimella. Luotasin jokea muutamaan otteeseen mutta syvyydet olivat aina samaa luokkaa, 3.6-3.8m. Näkyvyys joessa oli korkeintaan 10cm luokkaa. Jigi oli siis saatava todella lähelle kuhan näköpiiriä.


Leo aloitti meidän ryhmän päivän tiputtamalla alamittaisen kuvan keltaisesta toukkajigistä. Kalastelimme ensin Porvoonjoen kävelysillalta alaspäin, saaden muutaman kylkipasurin ja kuhatärppejä. Janne sai alamittaisen kylkikuhan mutta suusta emme kaloja saaneet tarttumaan. Virtaama alempana ei ollut kovin kova, jigipääksi sopi siis 7g ja 10g nupit. Siirryimme kuitenkin myöhemmin kalastamaan Porvoon Paahtimon läheistä reunaa, jossa virtaama oli paljon kovempi. Paahtimon lähellä oli myös enemmän kalastajia, joiden joukosta bongasin Beast Fishing Teamin ja Fongari Juha Salosen. Juha haki Porvoosta uutta lajia 2020 listaan, hänen SE-yritystään 53 lajista voit seurata täällä: https://taimenmies.blogspot.com/2020/02/ei-ollut-r-r-reissu-beast-fishing.html. Virtaus ylempänä oli sen verran kova että jigipään olin tässä kohtaa päivittänyt 12g painoiseksi.

Helmikuinen hotspot
Söimme Paahtimosta haettuja eväitä kun omassa vavassani tärähti. Tällä kertaa vastaisku osui kohdilleen ja sain Savage Gearin Roach 3D jigillä nostettua 53cm kuhan haaviin. Ruokakala oli saatu! Olin jättänyt edellispäivän haukireissulta ruokakalan ottamatta toivoen kuhaa Porvoosta ja näin toive kävi toteen. Kalaa muuten kotona peratessa huomasin että kyseinen kuha oli ollut tankkaamassa joessa, sen mahassa oli 5kpl salakoita.



Jatkoimme kalastusta vielä muutamia tunteja mutta suusta emme saaneet kuhia tarttumaan. Sain itse vielä kaksi kuhaa kyljestä ja meidän porukka sai useita särkiä ja pasureita jigauksen tuloksena. Joki vaati myös veronsa. Pohjaan jäi useita jigejä ja monta fluorocarbon-tapsia meni jigauksessa poikki. Yksi paikallinen kalastusmestari jakoi meille vinkkejä ja sanoi että joella tulisi käyttää todella kevyitä jigipäitä leijutuksen aikaansaamiseksi. Varmasti ihan toimiva vinkki mutta itse en oikein saanut virtauksen vuoksi hyvää tuntumaa jigiin niin kevyellä jigipäällä.

Viidettä kertaa fluoroperuketta uusimassa

Reissun rennon luonteen vuoksi en jaksanut pusertaa kalastusta iltahämärään asti, Porvoonjoki toimi oikein hienosti näin puolipäiväsenäkin kalastuspäivänä. Täytyy katsoa jos täällä vierailisi keväällä uudestaan.

1 kommentti: