1.1.2020

Kausi 2019 Yhteenveto


Kalavuosi 2019 on ohi. Joulukuussa kylmyys ja pimeys asettui vastaan, joten kävin kalassa hauen perässä vain yhtenä päivänä. Vuosi 2019 tiivistettynä oli Gotlannin kirouksen rikkoutuminen, hauen osalta huono, Happy Anglerin kisan reputus ja uuteen kalastustyyliin (vertsutus renkaasta) rakastuminen. Kokonaisuutena olen kauteen varsin tyytyväinen. Päiviä tuli paljon ja ainoastaan Lapin reissun puuttuminen oli ainoa selkeä puute. Seuraavaksi avaan kautta 2019 tilastojen kautta.
Kalastuspäiviä: 56

Tunteja: 259 (sisältäen vesillä ja rannoilla tapahtuvat siirtymät)
Keskimäärin tunteja per päivä: 4,625h/päivä
Kalapäivät kohdekaloittain: Ahven 12 päivää, Hauki 21, Kirjolohi 1, Kuha 15, Meritaimen 7
Kalastusalusta: 38 päivää veneeestä, 8 päivää rannalta, 10 päivää kelluntarenkaasta
Tilastojen mukaan kalastus tapahtui: 1 päivä helmikuussa, 3 päivää maaliskuussa, 7 päivää huhtikuussa, 10 päivää toukokuussa, 6 päivää kesäkuussa, 10 päivää heinäkuussa, 6 elokuussa, 6 syyskuussa, 4 lokakuussa, 2 marraskuussa ja 1 joulukuussa.

Saaliita kun katsoo sain vain yhden paremman hauen, senkin ollessa alle metrinen (98cm) ja tämä tuli syksyn HK Openissa. Siinä kohtaa "paremman hauen" paino oli kasvanut sisälläni jo lähes sietämättömäksi. En oikein ymmärrä mitä haukien osalta tapahtui, niitä ei vain tullut 2019. Kappaleita kyllä joitakin mutta myös tyhjiä reissuja tuli. Olosuhteet ja paikat olivat suunnilleen samoja kuin aikaisempina vuosina, eli selkeätä syytä vaikeuteen en löydä. Edes pari mahdollisuutta opasveneissä 2019 ei tuottanut kehuhaukia.

Kauden paras hauki. Näitä on tullut kymmeniä aikaisempina kausina.


Muissa lajeissa taas tuli aikaisempiin vuosiin selkeää parannusta. Ahvenia tuli jigitreeneissä ja merellä kaverin polttareissa hyvinkin, koon toki jäädessä 35cm isoimmillaan. Mutta Syksyllä saatiin yhden viikonlopun aikana mereltä reilusti yli toistasataa ahventa yhteen veneeseen, syönti oli raivoisaa ja sellaista mitä en ole useasti ennen kokenut. Happy Anglerin 2019 kisassa taas ahven floppasi pahasti (kuten muutkin lajit) ja kortti jäi tyhjäksi. Tämä jätti kysymysmerkkejä 2020 osallistumisesta. En tiedä jääkö seuraava vuosi osaltani väliin. Kisatreenit ja kisaaminen on kyllä kivaa mutta aika kuluttavaa. Kisa itsessään oli taas tosi hyvin kyllä järjestetty!
Kun joka heitolla napsui, oli kiva ottaa tuoretta ahventa savustukseen.

Meritaimenta en kalastanut kotimaassa kuin vajaan päivän mutta Gotlannissa tuli vihdoin onnistumisia. Saimme OFG porukalle saarelta reissun aikana 25 kalaa, itselleni niistä tuli neljä. Näiden neljän lisäksi tuli perhotiputuksia ja sekä karkuutuksia omatekemistä lusikoista. Tämä antoi uskoa vieheiden tekoon sekä Gotlannin mertsarin kalastuksen oppimiseen. 2020 Gotlannin reissu on jo varattu lentojen osalta ja nyt usko kaloien saamiseen on todella korkea!


Gotlannin parhaimmistoa 1/2



Gotlannin parhaimmistoa 2/2, myös särkikalat voivat olla hienoja saaliita!


Uutena kalastuslajina 2019 koitin vihdoin pohtimaani vertikaaljigausta kelluntarenkaasta. Tein tätä myös mökkiveneestä. Luotaimena käytin Deeper Pro+ luotainta sekä kännykkää näyttönä. Mitään hifimpiä laitteita minulla ei ole vaikka toki ajatuksissa on ostaa sivuluotaava paketti, jonka saa sekä soutuveneeseen että kelluntarenkaaseen. Vertsuvälineinä on nykyään kasa eri jigejä (kokoon 8" asti) sekä kaksi Mikadon hyrrävapaa Daiwan keloilla. Kun kauden ensimmäiset kelluntarenkaalla tehdyt reissut tuottivat pari karkuutusta aloin uskomaan hommaan. Kalastin osan kaudesta mökkijärvellä mutta pääosan hain uusia järvivesiä ilman mitään kokemusta, lähteenä vain internet ja kuulopuheet. Kaloja tuli ja meni, isoimpana vertsukuhana komea 62 senttinen. Tämä ei kuitenkaan ollut kauden hienoin kalani vaan se tuli kaverien kanssa haukikalassa Pig Shad Jr:lla weedless rigaten, eli 70cm vahinkokuha.

Vahinkokala

Kohdekala

Hienoimpien kalojen listalle mahtuu myös ylempänä kuvissa oleva 58cm meritaimen Gotlannista ja myöskin Gotlannista saatu 45cm perhosäyne.

Tilastojen osalta pitää vielä lopuksi mainita kalastusseura. Kalastin vuonna 2019 22 eri ihmisen kanssa. Vaikka kävin myös pitkään aikaan paljon yksin kalassa oli seura mitä mainiointa ja auttoi läpi vaikeiden hetkien vesillä, mihin lukeutui esimerkiksi veneseurueemme akuston tyhjeneminen kesken HK Open 2019 (Merivartiosto tuli apuun).


Tätä kaipaa talvella.

Gotlannin-toverit, joiden kanssa on hävitty ja voitettua. Hyvää joukkuetta ei vaihdeta!

Hauenkalastusta loppuun asti.

Kausi 2020 kolkuttelee jo ovella jopa avoveden osalta. Katsotaan alkaako se osaltani jo tammikuussa. 2020 osalta suunnitelmissa on Gotlanti jo pitkällä, jokunen haukireissu, lisää vertsuttelua ja paluu Lappiin perhokalastamaan.

Kiitos vuosi 2019, olit hyvä mutta valtava nälkä jäi tulevaan.

Kohti kautta 2020, halki talven kurjien kelien!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti