11.9.2018

Syksyn jigausta ja kisaamista


Jokikausi päättyi


Perhoreissut loppuivat tänä vuonna Fiskarsinjoelle tehtyyn reissuun Harrin kanssa. Siitä ei ole paljoa muuta kerrottavaa kuin että vettä oli vähän ja pieniä ahvenia paljon. Ehkä nähtiin 30cm taimen mutta varmuutta ei ole, eli taimenten suhteen reissu oli täysi farssi. Fiskars on kyllä hieno paikka mutta veden vähyys ahdisti, jos vettä ei tule reilusti lisää tulee kudustakin vaikea tai olematon.

Fiskarsinjoki elokuun lopussa 2018, vesi todella alhaalla


Jigicupin osakilpailu


Kun Könkämäenon jälkeen perhokalastus on ollut tauolla niin olen keskittänyt voimat jigaamiseen. Minä, Janne ja TeemuK olemme jo parina vuonna osallistuneet Hong Kong Challenge kalastuskilpailuun. Lohjanjärvellä käydyssä kisassa saimme vuonna 2016 65cm hauen ja 28cm ahvenen, kertomien avulla sijoitus oli 52. Vuonna 2017 kovassa vesisateessa saimme vain 58cm hauen ollen tuloksissa sijalla 111. Onneksi pääsimme mukaan myös vuoden 2018 kisaan, sillä kisan 150 joukkueen raja tuli ilmoittautumisessa täyteen jo kolmessa minuutissa ilmoittautumisen alkamisesta!

Honkkarin kisaa ajatellen ilmoittauduimme myös Jigicupin osakilpailuun Lohjanjärvellä. Kisan järjestäjänä toimi TheraFish. TheraFish C&R Challengessa ei tainnut olla mukana kuin reilu 50 venettä mutta näkyi tämäkin ruuhkana kisapaikoilla. Säännöt myös erosivat Honkkarin säännöistä koska ahvenia piti saada kolme (min 25cm), kuhia kaksi (min 42cm) ja haukia yksi (min 50cm). Me ehdimme tekemään yhden onnistuneen kuhatreenin ennen kisaa ja itse kisassa onnistuimme mielestäni ihan hyvin. Ahvenia tosin tuli kisamitallisena vain yksi, Jannen saama 28cm. Kuhia saimme kaksi: 46cm ja 42cm. Isoa haukea ei hauettu, saimme helposti 57cm hauen ja loppuaika kisasta meni ahvenen perässä. Valitettavasti ahvenkortti jäi vajaaksi. Silti kuhien saamiseen olen erittäin tyytyväinen, niiden löytäminen on ollut vaikeaa Lohjanjärvellä vuodesta toiseen. TheraFishin kisassa sijoituksemme lopulta oli 19/51. Lopulliset tulokset löytyvät täältä: http://www.fisuun.fi/therafish2018.html. Kiitos TheraFishille hyvin järjestetystä kisasta!




Janne onnistui kisoissa erinomaisesti kuhien suhteen.

Hong Kong Challenge 2018

Honkkarin kisaa varten harjoittelimme Lohjanjärvellä myös kokonaisen viikonlopun, etsien lähinnä ahventa mutta harjoittelun ohessa saimme esimerkiksi lauantaina simuloidusti kortin täyteen. Ahventen löytäminen tosin ei ollut helppoa. Selkää parveutumista ei ollut ja pienillä (alle 20cm) ahvenilla emme voineet tulevassa kisassa saada pisteitä. Onneksi muutama uusi paikka kisaa varten löytyi. Täytyy muuten harjoitusviikonlopusta mainita että Janne on kyllä todella paljon kehittynyt luotaamisessa, kalat lähinnä löytyivät ajelemalla ja etsimällä sekä Jannen kyvyllä lukea esimerkiksi sivukaikua.

Itse kisapäivä lähti käyntiin aika heikosti. Ennestään jo tiesin Jannen olevan kuumeinen mutta hän veti kisapäivän urheasti läpi buranan ja panadolin voimalla. Minun piti kisapäivän aamuna noutaa TeemuK ja meidän päästä Jannen pihaan hyvissä ajoin, jotta olemsimme myös rampilla hyvissä ajoin. Nukuin kuitenkin pommiin 45 minuuttia ja tein salamalähdön tajuttuani että kiire tulee. Poimin Teemun kyytiin ja nappasimme kisaevääksi kaupasta vissya & leipää. Olimme pitäneet sen verran ripeää vauhtia että Jannen pihasta lähtiessämme totesimme ehtivämme vähintään rampille kohtuuajassa. Tajusin kuitenkin puolivälissä kohti Lohjaa, että jätin kaikki vieheet ja pikkutarvikkeeni autoon. Onneksi olin vavat ja vaatetuksen muistanut. Kisan vedinkin läpi Jannen ja TeemuKoon vieheillä, olihan niitä riittävästi jaettavaksi mutta kaikki tietävät miten omien vieheiden puuttuminen voi vaikuttaa itseluottamukseen. Tämä vain piti kisatilanteessa sulkea pois mielestä. Vieheiden lisäksi joukkueen sisällä oli käynyt pieni myös kommunikaatiovirhe haavin suhteen. Alkuperäinen ajatus oli ottaa mukaan ahvenkoon haavi ja haukikoon haavi. Näistä se haukikoon haavi jäi vahingossa pois.



Veneiden varustelut ovat Honkkarin kisassa kohtuu hienot, jopa puuveneissä on kaiut ja keulakone.

Päästyämme Lohjanjärven Hiidensalmen rampille pistimme välineet nopeasti nippuun ja saimme veneen laskettua hyvin. Jannekin onnistui jostain löytämään vielä auto+traileri -paketille parkkitilaan. Lopulta olimme ilmoittautumisessa 15min ennen sen sulkeutumista ja sain jopa aamiaisen ostettua Aurlahden kahvilasta. Kipparikokouksen jälkeen teimme siirtymän sataman lähtöpaikoille ja 10:30 lähdimme startista 80hv voimin plaanissa kohti ensimmäistä kisapaikkaa. Liessaaren ja Hevossaaren välinen salmi oli hyvin jännittävä, kun edellä isoimmilla padoilla paahtaneet veneet loivat ristiaallokkoa mutta salmen jälkeen ajaminen isolla selällä helpottui. Me olimme lopulta tarpeeksi aikaisin suunnitelluilla kalapaikoilla ja pistimme keulakoneen avulla veneen parkkiin. Ensimmäiseksi kisalajiksi olimme valinneet kuhan. Klo 11 alkoi itse kisakalastus ja muutaman muun veneen kanssa heitimme kaloja 6-10m rinteestä. Sääntöjen mukainen veneiden 50 metriä on lopulta aika pieni väli, enkä edes aina ollut varma pitivätkö joukkueet keskenään edes sitä. Sama juttu kisassa regauksien kanssa, vähän viidakon lakien kanssa osa veneistä meni. Tämä tosin taitaa olla hyvin yleistä kun "hyviä paikkoja" on rajatusti ja veneitä paljon. Saimme ensimmäisestä ankkurista kaksi kuhaa: TeemuKoolle 35cm kuha ja itselleni 20cm. Liian pieniä kaloja valitettavasti mutta eivät muutkaan läheiset venekunnat näyttäneet saavan ainakaan kisakaloja. Siirtelimme venettä rinteen tuntumassa eteenpäin ja tunnin jälkeen päätimme että lyömme pillit pussiin ja vaihdamme paikkaa. Silloin Janne teki sen kuuluisan "viimeisen heiton" saaden 48cm kuhan! Ylävitosia veneessä ja korttiin ensimmäiset pisteet, kuhan 1.6x kertoimella 76,8p.



Kuha kortissa päätimme lähteä hakemaan haukea. Ensimmäinen paikka tuotti pummin mutta vaihdoimme toiseen potentiaaliseen syvään kaislapätkään josta tuli heti pari tärppiä. Toinen vene leikkasi meidän linjallemme kesken regauksen mutta ohitimme heidät siirtyen toiseen kaislapätkään, josta TeemuKoo poimi spinnerille 66cm hauen. 66p lisää korttiin ja siirtymä ahvenen perään. Ahvenia ei yllättäen löytynyt enää sieltä missä niitä oli ollut kuusi päivää sitten treeneissä. Kaiuttamallakin paikka näytti tyhjältä. Heitimme saman alueen liepeitä kun aina kun kaiussa jotain näkyi mutta emme saaneet kaloja ylös. Tyhjän heittämisen jälkeen päätimme ottaa riskin ja tehdä pitkän siirtymän. Siirryttyämme tuntemaamme ahvenpaikkaan oli siellä jo yksi vene ennestään. He olivat ankkuroituneet juuri siihen mihin olimme itsemme ajatelleet. Jättäydyimme kauemmaksi ja koitimme pari heittoa. Ei tärppejä. Siirryimme rantakallion syvään reunaan, josta TeemuKoo sai 23cm ahvenen. Kortti täyteen! Toinen vene lähti ja menimme takaisin alkuperäiseen paikkaan. Janne poimi sieltä 27cm ahvenen ja itse sain pian 30cm ahvenen keltaoranssilla pienellä Gunkin jigillä. Ahven oli 78p arvoinen 2,6x kertoimella ja nyt pisteitä oli kasassa 220,8p. Uusi ennätyksemme kisoissa tai simuloiduissa kisaharjoituksissa. Loistavaa! Kalojen määrät olivat varsin maltillisia mutta olimme onnistuneet saamaan ylös tarvittavat kisakalat tärpeistä ylös. Hetki vielä heiteltiin ahventa samalla paikalla mutta emme saaneet enään edes tärppejä.




Loppuaika yritettiin vielä käyttää isomman hauen hakemiseen. Isomman sijasta sain itse yhden ~50cm hauen ja Jannella tuli 75cm+ hauesta ohilyönti spinneriin. Kisa päättyi kuuden tunnin uurastuksen jälkeen ja OFG:n loppusijoitus oli 21/150. Palkintosijoille meidän olisi pitänyt parantaa vielä 35 pistettä mutta sijat 13-28 olivat kaikki noin 10 pisteen päässä toisistaan. 

Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseemme. Selkeästi harjoittelu tuotti tulosta ja saimme kalat sieltä missä olimme harjoitelleet. Määrätietoisuus auttoi nyt tässä kisassa. Ensimmäistä kertaa saimme myös kisatilanteessa kortin täyteen. Jos kisassa haluaa pärjätä on seuraava askel löytää isompia kuhia. Meidän joukkueesta ei kukaan ole saanut Lohjanjärveltä yli 50cm kuhaa. Voittajajoukkueella se oli 2018 76cm ja toiseksi tulleella 80cm. En osaa sanoa pitääkö iso kuha yrittää vertikaalijigata vai mikä on avain mutta ihan ensiksi se pitää löytää.

Iso kiitos Kuhanvetasen.comille kisan järjestämisestä ja tietysti OFG:n jigitiimin jäsenille TeemuKoolle ja Jannelle. Olipa hieno kisapäivä!

2018 tulokset löytyvät täältä: http://www.lohjankalaseura.com/wordpress/wp-content/uploads/2018/09/HongKong-Challenge-2018_yhteistulos.pdf

2018 Kuhanvetasen.comin yhteenvetopostaus täältä: https://www.facebook.com/kuhanvetasen/posts/2090942374291694

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti